İşini Dijital Ürünlere Çevirerek Dijital Dönüşüm İçinde Kal!

Dijital dönüşüm, teknolojik gelişmelerin geleneksel yöntemlerle entegre edilmesini ifade eden bir kavramdır. Geçmişten yakın bir zamana kadar toplumun ve iş sektörlerinin ihtiyaçları geleneksel yöntemlerle karşılanırdı. Artık teknolojik gelişmelerin hız kazanmasıyla ve iş gücünü rahatlatmasıyla dünya dijital dönüşüm içine girdi. Peki dünya böyle bir değişim içindeyken bireyler olarak biz ne yapabiliriz? Hâlihazırda verdiğin hizmeti dijital ürün olarak tasarlayıp sen de dijital dönüşüm içinde kalabilirsin. Dijital ürün satmak başta karmaşık gelebilir. Ürünleştirme, bir anda gerçekleşen bir konu değildir. Fakat süreç içinde kaldığında, ürünleştirme ve pazarlamaya dair kendini geliştirdiğinde, bir süre sonra kendi ürünlerini satarak pasif gelir elde etmeye başlayacaksın. Dijital dönüşümü yalnızca büyük şirketler bazında değil kendin için de düşünerek bir süreç takip etmek, seni ürün üretmeye daha motive edecektir.

Dijital ürün satmak, dijital dönüşüm ve ürünleştirme gibi kavramları daha yakından tanıyarak işini dijital ürüne dönüştürmen mümkündür. Aşağıdaki başlıklarla bu konudaki detaylara değineceğiniz:

  • Dijital dönüşüm nedir?
  • Dijital dönüşüm teknolojileri nelerdir?
  • Dijital ürün nedir?
  • Dijital ürün örnekleri
  • Ürünleştirme nedir?
  • İşini dijital ürüne nasıl çevirebilirsin?
  • Sonuç

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm kavramını daha yakından tanıyabilmek için öncelikle genelde aşina olduğumuz dijitalleştirme kavramına değinebiliriz. Dijitalleştirme, hâlihazırda fiziksel olarak yaptığın bir şeyi dijitalde yapıyor olmanı ifade eder. En basit hâliyle bir kâğıda not almak yerine bilgisayara ya da telefona not aldığında dijitalleştirmiş olursun. Dijitalleştirme, fiziksel bir eylemden daha iyi sonuç veren, işini kolaylaştıran ve yeni teknolojiler katan bir faydayı da kapsamalıdır. 

Dijital dönüşüm kavramının dijitalleştirmeye sırtını yaslıyor olmasında fayda sağlaması büyük bir etkendir. Dijital dönüşüm de fayda odaklı olduğu için yeniliklerle insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen bir yapı içinde var olur. Ayrıca dijital dönüşüm kavramını entegrasyon kavramı ile de değerlendirebiliriz. Bir şirketi ele aldığımızda departmanlar arasındaki iletişimin, yapılan işlerin ve yönetimin entegrasyonu; dijital dönüşüm ile sağlanır ve güvence altına alınır.

Dijital dönüşüm teknolojileri nelerdir?

Dijital dönüşüm teknolojileri, oldukça geniş bir yelpazeyi kapsar. Günümüzde artık her geçen gün teknolojinin yeni bir boyut kazanmasıyla tek bir teknolojiden söz etmek mümkün değildir. Hâl böyle olunca dijital dönüşüm teknolojileri de kapsamını her geçen gün genişletir. Genel olarak bu teknolojiler arasında şunlar vardır:

  • Yapay zekâ
  • Makine öğrenmesi
  • Yazılımlar
  • Artırılmış sanal gerçeklik
  • Bulut
  • Nesnelerin interneti
  • Dijital pazarlama
  • Blok zinciri

Dijital Ürün Nedir?

Dijital ürün, teknolojik cihazlar aracılığıyla kullanılabilen ve fiziksel bir kaynağı olmayan ürünlere denir. Bu ürünler, telefon ya da bilgisayar gibi cihazlar aracılığıyla ve bu cihazlar içindeki uygulamalarla açılabilen ürünlerdir. Fiziksel bir alanda yer kaplamıyor olması ve anında ulaşılabilir olmasıyla birçok kişi tarafından dijital ürünler kullanılır. Özellikle günlük faaliyetlerde dijital ürünlerin kullanılmadığı bir zamandan bahsetmek güçtür.

Dijital ürün kullanımı için internet üzerinden satın alınıp indirilmesi aşaması vardır. Bu aşamada internet bağlantının iyi olması ve indireceğin depolama alanının yeterli olması gerekir. Örneğin bir mobil uygulama indirdiğinde telefonunda yer yoksa bu uygulama inmeyebilir. Dijital ürünler fiziksel bir yer kaplamaz, bulutta yer kaplar.

Dijital ürün örnekleri

Her ne kadar hepimiz bu ürünlere aşina olsak da dijital ürün denildiğinde birçoğu aklımıza gelmeyebilir. Bu ürünleri yakından tanıyarak hangilerinin dijital ürün olup olmadığını daha iyi anlayabiliriz:

  • Mobil uygulamalar
  • E-kitaplar
  • Müzik albümleri
  • Presetler
  • Templateler
  • Canva şablonları
  • Ders notları
  • Eğitim videoları
  • Kurslar
  • Workshoplar
  • Dijital abonelikler
  • Üyelikler
  • Dijital fotograflar
  • Grafik tasarımlar
  • WordPress eklentileri
  • Etkinlik biletleri
  • Ücretli haber bültenleri

Ürünleştirme Nedir?

Ürünleştirme, hâlihazırda yapmış olduğun bir işi ya da bir iş sürecini ürüne dönüştürmeni ifade eden bir kavramdır. Özellikle şirketlerin müşterilerinin istek ve beklentilerine göre bir ürün oluşturup paket hâlinde sunuyor olması ürünleştirme örnekleri arasındadır. Ürünleştirme elbette tek bir aşamadan ibaret değildir. Daha departmanlar arası ve kompleks bir yapıda olabilir. Ürünün fiziksel mi yoksa dijital mi olacağı, nasıl pazarlanacağı, fiyatlandırılması ve rakipleri gibi birçok konu ürünleştirme başlığı altında tartışılır. 

Bu kavram fiziksel olarak ürünleştirmeyi kapsıyor olsa da odaklanılması gereken nokta dijital ürünleştirmedir. Dijital ürünleştirme ile hâlihazırda şirketlerin ya da bireylerin verdiği hizmet modelinin bir ürün hâline getirilmesi sağlanır. Büyük ölçüde bu olabildiği gibi daha küçük ölçüde de dijital ürünleştirme olabilir. Yani senin hâlihazırda verdiğin bir hizmeti bir ürüne dönüştürüp sunman ürünleştirme olarak adlandırılır.

İşini Dijital Ürüne Nasıl Çevirebilirsin?

Birçok insanın idealinde kendi işini yapmak ve bu iş planı içinde çalışmak vardır. Ürünleştirmede ise kendi işini yaparak bunu bir pasif gelire dönüştürebilirsin. Dolayısıyla bir taşla iki kuş vurma, ürünleştirme ile mümkündür. İşini dijital bir ürüne nasıl çevirebileceğinle ilgili aklında birtakım sorular elbette olabilir. Süreci genel olarak gözlemlemek ve bu süreç içinde kalarak dijital ürüne çevirmek çok daha iyi olacaktır. Bu noktada senin için faydalanacağın adımları hazırladık:

1. Yaptığın işle nasıl bir hizmet sağladığını fark et.

Dijital ürünleştirme için temel mantığı keşfetmeden önce yaptığın işin nasıl bir hizmet sağladığını fark etmen önemlidir. Özellikle dijital bir ürün oluşturacağın için dijitale katkısını düşünebilirsin. Örnek vermek gerekirse metin yazarlığı yaptığın bir senaryoda, yazarlık kabiliyetini e-kitap oluşturarak dijital ürüne dönüştürebilirsin. Bunun yanı sıra hâlihazırda danışmanlık veren biriysen genel olarak aldığın sorulara yönelik cevapları içeren video seriler yapıp Karmola’da dijital ürün şeklinde listeleyebilirsin. Kendi tecrübe ve meziyetinin farkına varıp ürün olarak sunabileceklerin tamamen senin elinde. Öte yandan, fikir ve ürün geliştirme aşamalarında desteğe ihtiyacın olduğunda Karmola ücretsiz olarak sana yardım eder.

2. Verdiğin hizmetin dijital ürün karşılıklarını araştır.

Dijital ürün oluşturma sürecinde en önemli nokta araştırma yapmaktır. Senin gibi hizmet veren insanların dijital ürünlerine bakarak nasıl bir şey tasarlaman gerektiğini keşfedebilirsin. Onların dijital ürünleri sana ilham olacaktır. Bu sayede daha özgün ve nitelikli dijital ürünler üretebilirsin.

3. Yetenekli olduğun alanları keşfet.

Tam zamanlı ya da freelance bir çalışansan daha çok hangi alanlarda övgü aldığını keşfedebilirsin. Övgü aldığın alanlar, senin daha az bir çabayla iyi bir iş çıkarabildiğin alanları ifade eder. Bu alanları düşünerek ve not ederek yetenekli olduğun iş koluna yoğunlaşabilirsin. Dijital ürün satmak için daha iyi bir alandan dijital dönüşüm içine girdiğinde iyi sonuçlar elde etme şansın da artar. Ayrıca sadece ürün için değil ürünü pazarlamak için de yetenekli olduğun alanlar olabilir.

4. Dijital ürünün için fikirlerini not al.

Dijital ürünleştirme sürecindeysen not alman oldukça önemli. İlgi çekici fikirleri, ilham verici kişileri, aklına gelen dijital ürünleri, öğreneceğin noktaları ve daha birçok şeyi not alabilirsin. Aklına gelen fikirleri unutmamak için kaydetmelisin. Bu notları düzenli olarak aldığında ise dijital ürünlerini satmak çok daha kolay olur.

5. Dijital ürün taslakları belirle.

Verdiğin hizmeti, senin gibi insanların dijital ürünlerini ve yeteneklerini keşfettin. Sonra tüm bu keşiflerini not ederek bilgi içerikli bir dosya oluşturdun. Şimdi ise dijital ürün taslakları belirleyebilirsin. Bu ürün taslaklarını belirlerken dikkat etmen gereken noktalar şunlardır:

  • Ürünlerin özgünlüğü
  • Dijital ürünlerin değeri, niteliği
  • Genel bir kitle yerine daha niş bir kitleye hitap etme
  • Dijital ürün görsellerini sade ve anlaşılır belirleme
  • Dijital ürün açıklamaları için anahtar kelime analizi yapma
  • Açıklama yazılarını SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)’ya dikkat ederek yazma

6. Doğru anahtar kelimeleri seç, Karmola’da öne çık!

Anahtar kelime seçimi, dijital ürünü pazarlamanın temel noktasıdır. Doğru anahtar kelimeleri belirleyemediğinde dijital ürünlerin hedef kitlene ulaşamaz. Bu noktayı tamamlamak için ise önceki aşamalardaki analizlerine dair notlarına dönebilirsin. İlham aldığın ürünleri ve kişileri inceleyerek onların kullandığı anahtar kelimeleri örnek alabilirsin. Fakat bu noktada kopyalama yapmak yerine yaratıcı anahtar kelimeler kullanman önemlidir. Bu sayede özgünlüğünü koruyarak dijital ürünlerini öne çıkarabilirsin. Eğer bu yazıyı okuduğun sırada henüz Karmola Premium üyesi değilsen, üye olabilir ve SEO hakkında daha fazla destek alabilirsin.

7. Dijital ürününe dair video ve görseller hazırla.

Karmola’da kendini ve dijital ürünlerini tanıttığın videoları yayımlayabilirsin. Bu sayede alıcılar seni daha yakından tanıyıp ürünlerine dair detaylı bilgilere tek bir yerden ulaşır. Ayrıca ürün görselleri için iyi bir tasarım yaptığında bu tasarımın öne çıkma şansı daha da artar. Kendini tanıttığın videoda uzmanlığına dair noktaları açıklayarak dijital ürünlerini daha yetkin kılarsın.

8. Dijital dönüşüm gelişmelerini takip et.

İşini dijital ürünlere çevirdiğinde aslında dijital dönüşüm içinde bir faaliyet yapıyor olursun. Bu noktada dijital dönüşümü yakından takip etmen önemlidir. Yenilikleri anında öğrenmen ve bu yeniliklerle dijital ürünlerini geliştirmen alıcı için de olumludur. Ayrıca dijital dönüşüm başlığı altında işinle entegre olabilecek alanları keşfedebilirsin.

9. Sosyal medyalar aracılığıyla dijital ürünlerini destekle.

Sosyal medyalar, dijital ürünlerine dair detaylara yer vermen ve hedef kitlenle etkileşim kurman için çok avantajlıdır. Sen de hedef kitlenin en çok hangi sosyal platformda aktif olduğunu fark ederek dijital ürünlerine ilişkin paylaşımlar yapabilirsin. Yaptığın paylaşımlar içinde; ürünün faydaları, ürünün diğerlerinden eşsiz yanları, dijital ürünün nasıl kullanılacağı ve kullanıcılara nelere katacağı gibi detaylara yer verebilirsin.

10. Dijital ürününü aktif tut.

Her ne kadar bir kere yapıp defalarca satıyor olsan da dijital ürününü ara sıra güncellemen, yeni özellikler eklemen, farklı anahtar kelimeleri entegre etmen ve rakiplerini takip etmen önemlidir. Yaptığın güncellemelerle ürünün daha çok ön plana çıkar. İşini dijital ürünlere çevirdiğinde tamamen çalışmaktan kopmazsın. Stratejik çalışıp daha az yorularak rahatlıkla gelir elde edebilmenin yollarını keşfetmiş olursun.

Sonuç

Dijital dönüşüm, işini dijital ürünlere çevirerek gelir elde etmede dikkate alacağın önemli bir kavramdır. Bu kavramın gerekliliklerini fark ettiğinde; dijital ürünleri üretirken fayda odaklı olmak, yapay zekâ teknolojilerinden faydalanmak ve daima güncellenebilir bir ürün üretmek gibi faaliyetleri dikkate alacaksın. Bu sayede teknolojik gelişmelerle bir arada duran bir dijital ürün yaratmış, bu ürünle hizmet alanından çekilerek nokta atışı pasif gelir elde etmenin yollarını bulmuş olursun. 

Karmola, bu yolculukta sana yönlendirici içerikler sunarak daha rahat ve sistematik bir süreç takip etmende yardımcı olur. Dijital ürünlerini Karmola’da listelerken kolayca uyum sağlar, pasif gelir elde etmeye hızla başlarsın. Kendini tanıtacağın videolar ekleme, ürünlerine açıklayıcı görseller yükleme, video danışmanlıklar verme ve daha fazlası Karmola’da! Henüz aramızda değilsen şimdi katılım talebinde bulun, ekibimiz sana ulaşsın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İçindekiler

We use cookies and other technologies that are essential to provide you our services and site functionality, as described in our Cookie Policy. If you agree and click 'Accept', we will also allow third-party companies, who we partner with, to store cookies on your device and use similar technologies to collect and use your personal data (e.g., IP address) for advertising personalisation, measurement and analytics, on and off our sites. Data processing purposes: Store and/or access information on a device. Personalised advertising, advertising measurement, audience research and services development.