Ürün Listeleri Senden, Pazarlama Stratejileri Karmola’dan!

Pazarlama stratejileri, dijital bir ürünü Karmola içinde listelerken hedef kitlesine ulaşabilmek için yapman gereken hamleleri ifade eder. Bu hamleler arasında; daha öncesinde düşündüğün, hedef kitleye yönelik olduğuna karar kıldığın ve bunu yaptığında onlara daha rahat ulaşabileceğini analiz ettiğin ürün pazarlama teknikleri vardır. Karmola içinde ürünlerini listelerken elbette gerek görsel seçimin gerekse arama motorlarına yönelik optimize edilmiş başlık ve açıklamaların önemlidir. Karmola’nın sana katacağı artı değer ise kullandığın pazarlama stratejilerini kontrol ederek ürününe yeniden yön vermek noktasında olur. Ayrıca yalnızca belli başlı dijital pazarlama özelliklerini tamamladıktan sonra Karmola’nın senin adına dijital ürünlerini partner platformlarında tanıttığını fark edeceksin.

Bu yazı kapsamında pazarlamanın özelliklerini daha yakından tanırken bir taraftan Karmola’nın sana katacağı pazarlama stratejilerini açıklayacağız:

Pazarlama nedir?
Pazarlamanın özellikleri
Pazarlamanın temel ilkeleri
Pazarlama stratejisi nedir?
Pazarlama stratejisi nasıl yapılır?
Son zamanlarda sıklıkla kullanılan pazarlama teknikleri
Karmola ile pazarlama stratejilerini keşfet!

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, bir ürün ya da hizmeti satmak amacıyla, bazı pazarlama stratejilerinden faydalanarak, hedef kitlesine görünür kılmaktır. Pazarlamanın bu basit tanımının yanında, pratik alanda çok farklılaşan ve hedef kitlesine göre şekil alan esnekliğinden söz etmek ise önemlidir. Özellikle insanların ihtiyaçlarının ve taleplerinin sürekli değişebileceği trendlerin olduğu günümüzde, tek bir pazarlama görüşünün olmayacağı da anlaşılırdır. Dolayısıyla şirketler ve kurumlar; pazarlama konusunda sürekli çalışmaya, farklı fikirler üretmeye ve bu fikirleriyle etki etmeye güncel olarak devam eder.

Pazarlamanın Özellikleri

Pazarlamanın başlıca özellikleri şunlardır:

– Pazarlama faaliyeti insanlar ve örgütler tarafından gerçekleştirilir.
– Pazarlama, insanların isteklerini karşılayabilecek ürün ve hizmetleri onların karşılarına doğru yerde ve zamanda çıkarır.
– Satış yapmak ya da görünür olmak gibi farklı amaçlar doğrultusunda pazarlama stratejisi gerçekleştirilebilir.
– Dinamik bir yapıya sahiptir. Belirli aralıklarla takip edilen ürün pazarlama teknikleri güncellenebilir.
– Doğru ya da yanlış bir pazarlama tekniği yoktur. Hedef kitleye hitap etmek amaçlandığı için bu doğrultuda bir plan takip edilir. Kişisel hedefler pazarlamada geri plandadır.

Pazarlamanın Temel İlkeleri

Her satıcının bilmesi gereken bir konu da pazarlamanın temel ilkeleridir. Bu konuyu bilmek ve içselleştirmek, satış yapmakta ve görünür olmakta önemli bir etki yaratır. 4P olarak kısaltılan pazarlama ilkeleri arasında; ürün, fiyat, yer ve promosyon vardır. Bunların her birine dair noktalar ise şu şekildedir:

Ürün

Ürün, hedef kitleye göre şekillendirdiğin bir somut ürünü ya da hizmeti ifade eder. Ürünü iyi bir şekilde sunmadığında ise satış ve hedef kitleye ulaşma şansı çok düşük olacaktır. Dolayısıyla pazarlamanın ilkeleri arasında yer alan ürün, aynı zamanda bir ambalaj olarak düşünülebilir. Kaliteli, ihtiyaçları karşılayan ve talep edilen bir ürün yaratmak önemli bir adımdır.

Fiyat

Ürün fiyatı, pazarlamanın temel ilkeleri arasında yer alan önemli bir maddedir. Ürünün maliyeti ve yer aldığı pazar düşünülerek bir fiyatlandırma takip etmen gerekir. Uygun fiyatı seçerken mutlaka müşterilerinin bu fiyatı ödeyebilecek profilde olması gerekir. Her ne kadar pazarlama stratejileri uygulasan da fiyatı makul bir ürün değilse hedef kitlen satın almaz.

Yer

Dijitalde bir ürün satmak istediğinde yer daha çok internete bağlı olan her alandır. Fakat burada doğru adımları atmadığında ürünün öne çıkmaz. Doğru adımlar ise; ürününün hangi sosyal medya kanallarında görünür olabileceğini keşfetmek, doğru bir pazar yeri seçmek ve potansiyel müşterilerine ulaşmak için internetin sağladığı stratejileri takip etmek olur. Ayrıca eğer globalde etki etmek istiyorsan kesinlikle dil bariyerini ürün açıklamalarında aşmalısın.

Promosyon

Promosyon, ürünün kişiler tarafından görünür olmasını sağlamayı ifade eder. Burada müşterinin satın alma davranışını artıracak, onları ikna edebilecek ve ürünü karşılarına çıkaracak stratejiler vardır. Benzer ürünü rakibinden almak yerine neden senden almaları gerektiğini ikna ettiğin bir faaliyet de promosyon aşamasında gerçekleşir. Promosyon kapsamında; sosyal medya profilinin iyi yönetilmesi, düzenli ve hatırlatıcı e-postalar göndermek, kampanyalar düzenlemek ve alıcıları tutmak gibi faaliyetler vardır.

Pazarlama Stratejisi Nedir?

Pazarlamanın ne olduğu, özellikleri ve temel ilkeleri konusunda bilgilendikten sonra pazarlama stratejisi için nasıl bir tanım yapılacağı az çok tahmin edilir. Genel olarak pazarlama stratejisi, kime pazarlamanın yapılacağının (hedef kitlesinin) seçilmesi ve pazarlama faaliyetlerinin belirlenmesini kapsayan bir kavramdır. Ürünün kime hitap ediyorsa ona yönelik, onun ilgisini çekecek ve satın almasına motive edici stratejiler geliştirmek önemlidir.

Pazarlama stratejileri gün geçtikçe gerek teknoloji gerekse insanların ihtiyaçlarına yönelik farklı bir seyir içine girebilir. Bu sebeple düzenli toplantılarla yeni stratejiler geliştirmek ve üretmek, rakiplerden geri düşmemek için önemlidir. Bunun için hedef kitle ile sürekli etkileşim içinde kalman, onlarla anket çalışmaları düzenlemen, rakiplerini takip etmen ve pazarlama stratejilerine yönelik deneysel çalışmalar yapman önemlidir.

Pazarlama Stratejisi Nasıl Yapılır?

Pazarlama stratejileri oluşturabilmek için öncesinde bazı durumların netleşmesi gerekir. Bir stratejik plan, ürünün üretiminden satışına kadar olan aşamaların iyi bir şekilde hedef kitleye aktarılmasını kapsar. Dolayısıyla bu noktada ürün satan kişi olarak kurumsal bir imaj çizilmelidir. Ardından sürdürülebilir bir iş planı ile çalışılmalıdır. Tüm bunlarla ürünü ortaya çıkarırken uygun bir maliyet sağlanmalıdır. Satın alan müşterinin süreçten ve üründen memnun olması ise son aşamadır.

Pazarlama stratejisi bir kere yapılıp sonsuza kadar kullanılan bir şey değildir. Zaman içinde değiştirilmesi, yeni şeylerin eklenmesi ya da düzenlenmesi gereken stratejilerdir. Bu doğrultuda pazarlama stratejilerini takip ederken düzenli olarak kendine şu soruları yöneltmelisin:

– Bu stratejiyi neden takip ediyorum ve ne amaçlıyorum?
– Uyguladığım pazarlama stratejileri beni iyi bir şekilde temsil ediyor mu?
– Kendime dışarıdan baktığımda performansıma yönelik neler söyleyebilirim?

– Rakiplerden farklı olarak ne yapıyorum?
– Ürün satışını artık yakaladıysam bunu sürekli kılmak için ne yapabilirim?
– Ürünlerimin maliyeti uygun mu? Kâr oranlarım beni tatmin ediyor mu? Etmiyorsa ne yapabilirim?

Bu sorular çerçevesinde yeni planları keşfetmen ve kendine bir yapılacaklar listesi oluşturman mümkündür. Eğer zorlandığın bir durum varsa Karmola’da danışmanlardan destek alarak pazarlama stratejilerini gözden geçirebilirsin.

Son Zamanlarda Sıklıkla Kullanılan Pazarlama Teknikleri

Reklam anlayışının çok fazla değiştiği günümüzde pazarlama teknikleri de bu doğrultuda şekillenmeye başladı. Tek bir teknik yerine birden fazla tekniğin uygulanmasının ürün satışında etken olacağını söylemek ise mümkün. Bizler de bu doğrultuda Karmola olarak en güncel pazarlama tekniklerini bünyemize dahil edip içerik üreticilerimizin ürünlerini takipçilerine ulaştırmalarında destek oluyoruz. Bu başlık altında ise son zamanlarda sıklıkla öne çıkan pazarlama yöntemlerine yer vereceğiz. Sen de kendi ürününe uygun bir tekniği bu başlıklarla keşfedebilirsin:

Gerilla pazarlama

Gerilla pazarlama nedir, diye merak ediyorsan bu başlık tam sana göre. Aslında 30 yıl önce ortaya çıkan bir kavram olduğunu en başta söyleyebiliriz. Hâlihazırda mutlaka gerilla pazarlama yöntemiyle hazırlanan reklamlar çıkmıştır. Fakat ne olduğunu bilmiyor olabilirsin. Özellikle düşük bütçeli bir şekilde pazarlama stratejileri oluşturmak istiyorsan bu pazarlama yöntemi sana göre olabilir.

İnsanları şaşırtan, beklenmedik bir anda karşılarına çıkan, ilgilerini bir anda oraya çeken ve en önemlisi duygusal bir etki yaratan pazarlama yöntemi gerilla pazarlama olarak ifade edilir. Gerilla pazarlama için çok paran olmasına gerek yoktur. Hayal gücünün sınırlarını zorlayarak ürününün öne çıkmasında etkili olacağını düşündüğün bir adım atman yeterlidir.

Dijital içerik üreticisi olarak, dijital ürünlerini gerilla pazarlama kullanarak pazarlamak için aşağıdaki stratejileri düşünebilirsin:

– Eğlenceli, ilgi çekici ve paylaşılabilir içerikler üreterek, izleyicilerinin ürünlerini sosyal medyada paylaşmaya teşvik edebilirsin.
– Kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturabilecekleri yarışmalar düzenleyerek, organik olarak geniş kitlelere ulaşabilirsin.
– Eğitici ve değerli içerikler üreterek, hedef kitlenin ilgisini çekebilirsin; Blog yazıları, e-kitaplar, videolar ve infografikler gibi içerik türlerini kullanabilirsin.
– Podcast veya canlı yayınlarla etkileşimli içerikler oluşturarak, izleyicilerinle daha yakın bir bağ kurabilirsin.
– Sosyal medya platformlarında düzenli olarak etkileşimde bulunarak, izleyicilerinle bağlantı kurabilirsin.
– Sadece belirli takipçilerine özel içerikler sunarak sadık bir izleyici kitlesi oluşturabilirsin.
– Guerilla pazarlamada sıkça kullanılan bir yöntem, merak uyandıran ve paylaşmaya değer kampanyalardır. Örneğin, sıra dışı bir teaser ile dikkat çekebilir ve ardından ürününü tanıtabilirsin.
– Diğer dijital içerik üreticileri, blog yazarları veya influencer’lar ile işbirlikleri yaparak birbirinize destek olabilir ve birbirinizin izleyici kitlesine ulaşabilirsiniz.
– Sınırlı süreli veya belirli koşullara bağlı sürpriz indirimler veya promosyonlar düzenleyerek izleyicilerin üzerinde aciliyet ve heyecan oluşturabilirsin.
– Sokak etkinlikleri, pop-up mağazalar veya özel etkinlikler düzenleyerek fiziksel ve dijital dünyada dikkat çekebilirsin.

Dijital Pazarlama

Digital marketing nedir, sorusu eminiz son zamanlarda daha sık karşılaştığın bir soru hâline geldi. Dijital pazarlama konusunda ise çok genel geçer bir tanım yapmak böyle bir dijital dönüşüm içinde güçtür. Fakat başlıca bazı noktalardan haberdar olmak adına şu kavramlar bilinmelidir: SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), Google reklamları, email marketing, influencer marketing, affiliate marketing ve sosyal medya pazarlaması.

Organik ve inorganik yöntemlerle dijital pazarlama gerçekleştirmek mümkündür. Bunları yaparken gerçekten ne yaptığından haberdar bir şekilde uygulamalısın aksi takdirde zaman ve para kaybına uğrayabilirsin. Dolayısıyla öncesinde tüm bu kavramlara ilişkin workshop veya eğitimlere katılabilirsin. Dijital pazarlamaya ilişkin daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsan Karmola’daki danışmanlardan destek alabilirsin.

Karşı Pazarlama

Contra marketing, Türkçede karşı pazarlama olarak ifade edilir. Bu pazarlama yönteminde marka olarak ürünün detaylarını ve özelliklerini anlatmak yerine ürünün ne olmadığını anlatırsın. Bunu yaparken etik dışı davranmaktan kaçınmak ve rakipleri kötülememek önemlidir. Eğer böyle bir tutumla ürününü ifade edersen gerçekleşmesini istediğin etki yerine markana zarar verebilirsin.

Karşı pazarlama daha çok hedef kitleyi bilinçlendirmeyi amaçlar. Örneğin sigaranın zararlı olduğunu ifade eden bir kamu spotu reklamı aslında bilinçlendirme amacıyla yapılır ve sigara markalarına kötü bir etki yapmaması için özenle tasarlanır.Şimdi contra marketing’i bir contrarian bakış açısıyla geliştirip birkaç örnek verelim;

Genellikle yaygın kabul gören normlara veya sektör standartlarına meydan okuma ve farklılaşma içeren bu pazarlama şeklinde karşı görüş ve tutumlardan beslenmek önemli bir yer tutar. Mesela bir şirket, sektörde yaygın olarak benimsenen bir görüşe veya trende karşı çıkarak, benzersiz bir bakış açısı benimseyebilir. Örneğin, bir teknoloji şirketi, genel olarak kabul gören bir teknoloji trendine karşı çıkarak, bu trendin eksikliklerini vurgulayabilir. Contrarian marketing stratejisi, izleyicilerin dikkatini çekmek için provokatif içerikleri içerebilir. Cesur ifadeler ve farklı bakış açıları, markanın diğerlerinden ayrılmasına yardımcı olabilir.Dijital bir ürünü veya hizmeti geliştirirken, genel sektör trendlerine karşı çıkarak, kullanıcı ihtiyaçlarına farklı bir perspektiften yaklaşabilirsin. Bu, sıra dışı ve yenilikçi çözümler sunmana olanak tanıyacaktır. Direkt pazarlama ve reklam tarafında ise ​​karşıt pazarlama stratejisi, genellikle kullanılan reklam formatlarından sıyrılarak, alışılmadık veya şok edici reklamlar kullanabilir. Bu, izleyicilerin dikkatini çekmek için faydalı olacaktır. Öte yandan bu tür yaklaşımların dikkatlice düşünülmesi ve potansiyel etik sorunlarının değerlendirilmesi önemlidir. Ayrıca, daha da önemlisi contrarian olmak konu veya alanın hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanı gerektirir, aksi takdirde içeriklerin ciddiye alınmama riskiyle karşıya kalmak çok olasıdır.

Hikâye Anlatıcılığı

Story telling ya da hikâye anlatıcılığı olarak ifade edilen bu pazarlama yönteminde, kişiler ürünlerini ya da hizmetlerini belirli bir olay çerçevesinde anlatır. Özellikle bu noktada bir firmanın öyküsünü anlatan televizyon reklamları örnek gösterilebilir. Bu tür reklamlarda çalışanlar, çalışanların aileleri, çalışanların bir arada olduğu videolar ve görseller ön plandadır. Biz bir aileyiz, mesajı veren reklamlar özellikle Türkiye’de işlev gören pazarlama stratejileri arasındadır.

Hikâye anlatıcılığı aynı zamanda ürün açıklamaları için de kullanılabilir. Ürünün özellikleri, yapılışı, imalatı ya da dijital ürünler için ürünün tasarımı ve kullanılışı bir hikâye çerçevesi çizilip aktarılır. Bu pazarlama yöntemini kullanmadan önce hedef kitlenin uygunluğunu analiz etmek önemlidir.

İçerik Pazarlaması

Content marketing, Türkçe karşılığı olarak içerik pazarlaması, dijital pazarlama başlığı altında yer alıp ayrıca ele alınabilen bir pazarlama yöntemidir. İçerik pazarlaması kapsamında sosyal medyalar, bloglar ve forum siteleri çok etkilidir. Bu pazarlama yönteminde hedef kitlesine ulaşmak amacıyla ürün ve hizmetler anlatılır. Marka bilinirliğinin artırılması için sosyal medya hesapları aktif bir şekilde kullanılır.

Kullanıcıların dikkatini çeken içerikler oluşturularak ve yazılarak content marketing gerçekleştirilir. Forum sitelerinde ise ürünü ya da hizmeti kullanan kullanıcıların diğerleriyle paylaşması ve yorumlaması sağlanarak pazarlama tekniği gerçekleştirilir. Sen de ürünlerini daha ön planda sergilemek istiyorsan bu pazarlama tekniğini kullanabilirsin.

Karmola ile Pazarlama Stratejilerini Keşfet!

Karmola, pazarlama stratejilerini uygulamayı amaç edinen ve farklı yöntemlerinden faydalanan bir platformdur. Portal içinde ürünlerini ve hizmetlerini eklerken sen de bu yöntemlerin bazılarından faydalanabilirsin. Ayrıca sosyal medya hesapların üzerinden Karmola’ya yönlendirme yapabilir, ürün ya da hizmetlerinin daha görünür olmasını sağlayabilirsin.

Pazarlama stratejileri konusunda Karmola sana birçok içerik sağlar. Bu içerikleri okuyarak kendini bu doğrultuda geliştirebilirsin. Ayrıca takıldığın noktalarda bizlere ulaşarak ya da bizlerden danışmanlık alarak yöntem ve stratejileri keşfetmeye yönelik adımlar atabilirsin. Karmola, ürün listelemeden satışa kadar her aşamada yanında.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İçindekiler

We use cookies and other technologies that are essential to provide you our services and site functionality, as described in our Cookie Policy. If you agree and click 'Accept', we will also allow third-party companies, who we partner with, to store cookies on your device and use similar technologies to collect and use your personal data (e.g., IP address) for advertising personalisation, measurement and analytics, on and off our sites. Data processing purposes: Store and/or access information on a device. Personalised advertising, advertising measurement, audience research and services development.